timvanleeuwen

9 oktober 2013

Afzetzaken, Vakblad voor de Bloemisterij 37/2013

Hoe heeft het gelopen met hortensia?

“We begonnen met afleveren in week 7 en omdat we dan net op de markt komen, moesten we in het begin het nodige veilen. Door de lage aantallen ging dat goed. De piek in productie hadden we gepland met Pasen, omdat de verkoop vorig jaar toen goed liep. Maar dit jaar viel de verkoop tegen. Naar de Nederlandse en Franse Moederdag in mei toe was de prijs gewoon goed. Daarna was de prijsvorming hetzelfde als met Pasen. Over het algemeen viel dit seizoen tegen door slechte prijzen met de Pasen en de zomer.”En hoe kwam dat?

“De Pasen viel vroeg dit jaar en het weer in Europa was niet goed. We verkopen onze pothortensia weliswaar als kamerplant – de planten worden gestokt -, maar mensen gaan niet naar een tuincentrum als het slecht weer is. Door de piek met Pasen hadden we geen grote piek in de productie tijdens de Moederdagen in mei. Door de hete zomer nam toen ook de vraag af.”Volgend jaar niet meer pieken met Pasen?

“Pasen valt komend jaar later, 20 april, dan is de kans op goed weer groter, wat toch de belangrijkste factor blijft! Onze verwachting is dat er dan wel voldoende vraag is. We hebben goede soorten ingekocht, de teeltplanning gemaakt en iets geschoven in aantallen en potmaten, omdat we onszelf wat in de weg zaten. We zijn vol goede moed voor volgend jaar.”Zitten de transportkosten u niet in de weg?

“Ja de transportkosten voor de grote potmaten zijn hoog. Zowel bij ons als bij onze klanten. Daarom gaan de hortensia’s vooral naar het hogere segment, die wat extra’s kan betalen. Bijvoorbeeld de duurdere tuincentraketens. Of worden de planten voor speciale gelegenheden gekocht: Bijvoorbeeld 40 witte hortensia’s voor een bruiloft in Rusland.”Wat gaat u nu doen?

“Eind augustus zijn we direct begonnen met de najaarsviolen in sierpotten en dat loopt door tot week 42 en dan starten we in week 44 met poinsettia. Ook poinsettia telen we in grote potmaten om ons te onderscheiden, wel in kleine aantallen omdat die markt niet groot is, vandaar dat we de violen erbij hebben.Hoe was de sfeer op de Autumn Fair vorige week?

“Met de Spring Fair in het voorjaar was het rustig, nu was het best druk en liepen er veel kopers rond. Met of zonder eindklanten. Er heerste een positieve sfeer, veel beter dan in het voorjaar. Orders schrijven we nooit op een beurs, maar het is een goede mogelijkheid om te laten zien wat we hebben en wat er aan komt. We kregen veel aanvragen voor monsters en informatie.”Bron: Vakblad voor de Bloemisterij: www.vakbladvoordebloemisterij.nl

Foto: Tim van Leeuwen (L) en John van UffelenDesign door PixelMafia - Realisatie door Lomero Media